گیاهپزشکی(حشره شناسی و بیماری شناسی کشاورزی)

سایت تخصصی رشته گیاهپزشکی

شب پره خیار Diaphania indica

این آفت از میوه ها و برگ های جوان بیشتر تغذیه می کند و خسارت آن در میوه و پوست میوه قابل مشاهده است

 

از میوه ها و برگ های جوان بیشتر تغذیه می کند و خسارت آن در میوه و پوست میوه قابل مشاهده است

کنترل

پایش دقیق مزرعه باید انجام شود که به محض دیده شدن اولیه آفت کنترل موثر انجام شود

حشره کش هایی مانند BT، سایپرمترین، دلتامترین و دی متوآت توصیه شده است.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 5 فروردين 1396برچسب:شب پره خیار, شب پره پنبه, کرم خیار, آفت خیار, گیاه خیار,Diaphania indica, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 5 شهريور 1394برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

 

 

 

 مقایسه حشرات در ادامه مطلب


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 5 شهريور 1394برچسب:شب پره مینوز گوجه فرنگی, مگس مینوز گوجه فرنگی, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

مقدمه:
هنوز از بخشنامه هشدارآمیز وزارت جهاد کشاورزی در مرداد ماه 1388 دو سالی نگذشته پای آفت قرنطینه ­ای بید برگخوار گوجه فرنگی به کشور ما باز شد و اولین آثار خسارت وحشتناک این آفت در غرب و جنوب کشور بروز یافته است. سال گذشته جمعیت هایی از این آفت به صورت پراکنده در مناطقی از کشور ما رویت شد، ولی در سال جاری سطح خسارت مینوز برگ گوجه فرنگی افزایش پیدا کرده است و در سطح وسیعی از مزارع گوجه فرنگی و سیب زمینی استان های کرمانشاه، کردستان، ایلام، خوزستان و بوشهر ایجاد خسارت نموده است.

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: یک شنبه 15 ارديبهشت 1392برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

برای دانلود به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 16 دی 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

سوسک سیاه گندم: Zabrus tenebrioides

Family : Carabide

Order : Coleoptera

این آفت یک آفات بالقوه ( یعنی اگر گندم اصلاح شود خسارت این آفت نیز به همان اندازه زیاد می شود ) گندم و جو مي باشد. این آفت در مزارعي كه به آیش گذاشته نمي شوند زیاد است. سوسک سیاه گندم از بیشتر مناطق کشور گزارش گردیده است، اما آلودگی آن دراستان های گلستان، خراسان، فارس، کرمانشاه، خوزستان وایلام بیشتراست.

Morphology

حشره کامل  به رنگ قهوه ای متمایل به سیاه  براق است .رنگ سطح پشتی سیاه براق و سطح شكمي قهوه ای تیره است .سر سیاه و شاخک ها 11 بندي و از نوع نخی شکل Filiform به رنگ قهوه ای متمایل به قرمز هستند.

لارو:

لاروها كامپودئي فرم و آخرین حلقه شكمي مجهز به يك جفت استطاله دندانه دار بنامUropode  می باشد. رنگ عمومی بدن سفید بطول 3 سانتی متر سر و قفسه سینه خرمايي و روي هر يك از حلقه های شکم يك لكه قهوه ای وجود دارد . دارای 3 سن لاروی می باشد که لاروها از طریق اندازه گیری کپسول سر از هم متمایز می شوند.

Damage

خسارت عمده مربوط به دوره لاروی می باشد .لاروها از برگ و حشرات کامل از دانه های شیری و سفت تغذیه می کنند.لاروها در کنار بوته ها سوراخ هایی حفر می کند و برگ ها را به داخل سوراخ ها یم کشند و برگ ها را می خورند و فقط رگبرگ ها را باقی می گذارند ین خسارت بصورت لکه ای می باشد.تغذيه لاروها از جوانه ها وبرگهاي جوان گندم سبب خشك شدن برگها می شود.این حشره شب فعال است.

Biology

 لارو تمام پاییز و زمستان را در خاک بسر می برد( سن 1يا2و گاهي سن 3 ) لاروها در اوايل بهار با گرم شدن هوا شروع به فعاليت مي كنند .در اوايل تا اواسط خرداد لاروها تبديل به شفيره مي شوند شفیره ها نيز در داخل خاك تشكيل مي شوند. حشرات كامل در اواخر بهار تا اوايل تابستان ظاهر مي شوند و پس از مدتی تغذیه جفتگيري كرده و تخمريزي مي كنند . تخمگذاري ممكن است به صورت انفرادي يا دسته ای باشد. هر حشره ماده در طول عمر خود 40تا80 عدد تخم مي گذارد.

لاروها پس از تغذيه مي توانند به مدت 30-50 روز بدون دسترسي مجدد به غذا زنده بمانند. لارو اين حشره دياپوز حقيقي ندارد ولي فعاليت آن در طول سرما كاهش مي يابد. اين حشره در سال يك نسل داشته و بیشتر در مزارعي ديده مي شود كه بطور مرتب به زير كشت گندم مي روند.

Contorol

1-تغییر تاریخ کاشت

2-تناوب با هندوانه ، خربزه ، آفتاب گردان ،نخود ، خیار و سویا

3-استفاده بیشتر از بذر در مناطق آلوده

4-مبارزه شیمیایی با گرانول دیازینون

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 15 آبان 1398برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

این حشره یکی از آفات مهم پنبه در اکثر نقاط جهان غیر از قاره آمریکا است و در حال حاضر در کشورهایی نظیر مصر ، سوریه ، عراق ، ترکیه ، ژاپن ، چین ، تایلند ، پاکستان ، هندوستان ، کشور های حاشیه دریای مدیترانه و استرالیا یافت می شود . در ایران نیز در خراسان ، بلوچستان ، خوزستان ، جیرفت ، فارس ، گرگان ، گنبد ، ورامین ، گرمسار ، اشتهارد و ساوه انتشار دارد . این آفت از کنف ، بامیه ، ختمی و گاو پنبه تغذیه می نماید.

شکل شناسی

حشره کامل :

حشره کامل پروانه ای کوچک که رنگ سر، قفسه سینه ، و بال های جلویی سبز مغز پسته ای بوده و روی بال های جلویی سه نوار موج دار کمی پر رنگ تر از متن آن دیده می شود . در موقع استراحت که بال ها روی بدن قرارمی گیرند علامتی شبیه W را ایجاد می نمایند . این علامت به رنگ سبز- زردو یا سبز دیده می شود ، گاهی نیز این نوارها وجود ندارند که در این صورت تمام سطح بال های جلویی سبز یکنواخت می باشد. بال های زیری به رنگ سفید متمایل به نقره ای یا خاکستری بوده و شکم و پاها خاکستری رنگ است. پروانه های نسل پاییزه به رنگ زرد متمایل به قهوه ای هستند.

تخم :

تخم های ایم حشره به رنگ آبی کمرنگ بوده و در قسمت سطحی دارای 30 عدد شیار می باشند که در دو سوی قطبین کشیده شده ، ولی هیچگاه به قطبین نمی رسند.

لارو:

این آفت دارای 5 نسل لاروی است . هر کدام از حلقه های بدن به جز سر و پیش قفسه سینه دارای 4 عدد برجستگی غده مانند گوشتی و مودار هسنتد که به همیت دلیل نیز به آن خاردارمی گویند . اندازه غده های بند های ابتدایی بزرگتر از عقبی است. رنگ عمومی بدن لاروها قهوه ای تا خاکستری هستند.

شفیره :

شفیره در داخل پیله ای شبیه قایق وارونه است ، تشکیل می شود. رنگ آن قهوه ای و رنگ پیله سفید چرک یا قهوه ای می باشد. شفیره ها به ندرت در داخل خاک تشکیل می شوند . قسمت عریض پیله دارای یک شکاف طولی برای خروج حشرات کامل شب پره است که دو طرف این شکاف به وسیله تارهای ظریفی بهم متصل شده و در مواقعی که به پیله فشاری وارد شود این شکاف قابل رویت می باشد .

خسارت

کرم خاردار از مهمترین آفات پنبه است و وجود آن در بعضی مناطق ، کشت این محصول را غیر ممکن می سازد . این آفت علاوه بر پنبه به کلیه گیاهان خانواده پنیرکیان نظیر انواع ختمی و بامیه حمله می کند . لاروها با تغذیه از غنچه های پنبه باعث ریزش آنها شده و با ورود به داخل قوزه ها سبب کاهش کیفیت ، طول الیاف و کثیفی آنها می گردند. لاروها قبل از تشکیل قوزه ها ، از جوانه های انتهایی بوته ها تغذیه کرده و موجب پژمردگی و خشک شدن آنها می شوند.

زیست شناسی

این آفت زمستان را در نقاط گرم ، بصورت مراحل مختلف زیستی و در مناطق سرد فقط به فرم شفیره سپری می نماید. حشرات ماده در بهار پس از خروج از پوسته شفیرگی ، جفت گیری کرده و سپس تخم ها را به صورت انفرادی روی قوزه و یا در نزدیکی آن قرار می دهند . هر حشره ماده حدود 400 تا 500 عدد تخم می گذارد . لاروهای سن یک ، بعد از 3 تا 4 روز ، از پوسته تخم خارج شده و شروع به تغذیه از جوانه های انتهایی و غنچه ها می نمایند؛ سپس وارد جوانه مرکزی می شوند و در صورت وجود قوزه ها وارد آنها شده و از الیاف نارس و دانه ها تغذیه می نمایند . دوره لاروی 25 تا 30 روز و دوره شفیرگی 10 تا 15 روز طول می کشد . این آفت در شرایط آب و هوایی خوزستان در هر سال 4 تا 5 نسل ، ولی در شرایط جیرفت 7 تا 8 نسل دارد که از این تعداد 5 تا 6 نسل در روی پنبه فعالیت دارد.

روش های کنترل

الف : زراعی

1.    جمع آوری وانهدام بقایای گیاهان آلوده ، بویژه آنهایی که پای بوته ها ریخته شده اند.

2.    شخم عمیق در اواخر پاییز یا اوایل زمستان

3.    از بین بردن گیاهان میزبان ثانوی در سالهایی که مزرعه در شرایط آیش یا تناوب قرار دارد .

4.    در مناطق آلوده باید آخرین چین در پاییز زودتر از موعد برداشت شود.

ب : بیولوژیکی

استفاده از عوامل بیولوژیک نظیر زنبور Microbracon  brevicornis     

ج : فرمونی

د: شیمیایی

امولسیون 35% تیودان 3 لیتر در هکتار ، لاروین 80Df  1 کیلو در هکتار ، سوین 85% - 2.5 تا 3 کیلو در هکتار ، سومیسیدین7/0 لیتر در هکتار

*حتی المقدور سعی گردد سمپاشی ها فقط در موارد لزوم و متناسب با تعداد نسل آفت انجام شود . * 

 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

گونه ای است پلی فاژ و همه جایی ، که در ایران در اکثر نقاط پنبه کاری کشور نظیر گرگان ، گنبد ، دشت مغان ، کرمان و فارس انتشار دارد. لاروهای این آفت با تغذیه از پنبه ، توتون ، گوجه فرنگی ، آفتابگردان ، ذرت ، سوژا ، کنجد و نخود ایجاد خسارت می کنند .

شکل شناسی

حشره کامل :

حشره کامل پروانه ای که رنگ بدن بسیار متغیر است ولی عمدتا" خاکستری یا سبز روشن  می باشد . معمولا" بال های جلویی به رنگ قهوه ای روشن بوده و دارای یک لکه لوبیایی و یک لکه گرد تیره هستند علاوه بر این ، بال های جلویی دارای یک نقطه سیاه رنگ بوده و در حاشیه خارجی آنها یک نوار عرضی مضرّس وجود دارد. بالهای عقبی سفید رنگ و در حاشیه بیرونی دارای یک هاله تیره پهن است. اطراف بال ها مجهز به ریشک می باشد.

تخم :

تخم های این حشره به شکل گرد، پهن و در طرفین مسطح هستند. رنگ آنها ابتدا سفید متمایل به زرد می باشد که به نسبت پیشرفت دوره رشد جنینی تیره تر می شود .

لارو:

لاروهای این آفت دارای رنگهای بسیار متفاوت بوده ولی عموما" سبز روشن می باشند . لارو جوان به رنگ سفید متمایل به کرم با کپسول سر قهوه ای است. در طول بدن لارو ها خطوط تیره ای کشیده شده است . بعلاوه ، در طرفین بدن آنها نیز یک خط تیره و یک خط روشن وجود دارد .

شفیره :

رنگ آن متغیر ، از زرد کهربایی روشن تا قهوه ای بلوطی دیده می شود . همچنین در انتهای بدن شفیره 2 عدد خار یک میلیمتری وجود دارد.

خسارت و گیاهان میزبان :

این حشره یکی از آفات مهم سبزیجات و صیفی جات محسوب می شود و در ایران مخصوصا" به پنبه ، نخود ، نخود فرنگی ، گوجه فرنگی ، یونجه ، توتون و ذرت خسارت وارد می کند . در مزارع پنبه ، لارو ها پس از ظاهر شدن ، ابتدا از پارانشیم برگ ها و سپس از غنچه و گل تغذیه می کنند. وقتی لاروها وارد قوزه ها می شوند ، با تغذیه از الیاف قوزه ها باعث کوتاهی ، کثیفی ، و کاهش ارزش اقتصادی الیاف می گردند . در مواردی تمام لارو داخل قوزه نمی شود و نیمی از آن خارج از قوزه باقی می ماند . سوراخ ورودی غالبا"بالای قوزه می باشد.      

زیست شناسی

این حشره زمستان را در اکثر مناطق کشور به صورت شفیره در عمق 4 تا 10 سانتیمتری داخل خاک سپری کرده و در اوایل بهار وقتی که درجه حرارت هوا به حدود 18 تا 20 درجه سانتیگراد می رسد ، به فرم بالغ تبدیل می شود . اولین گروه از پروانه ها در دهه اول فروردین ماه در طبیعت دیده می شوند . حشرات ماده پس از ظهور ، چند بار جفت گیری و سپس تخمگذاری می کنند . در یک قوزه ممکن است 7 تا 8 لارو هم وجود داشته باشد ، ولی اغلب در روی یک قوزه بیش از یک لارو دیده نمی شود ، زیرا موقعی که تعداد لارو در داخل یک قوزه بالا باشد ، همخواری اتفاق افتاده و لاروهای جوان اغلب توسط لاروهای درشت و مسن خورده می شوند . لاروها پس از رشد کامل به روی خاک افتاده و در عمق 6 سانتیمتری خاک به شفیره تبدیل می شوند .  این حشره در مناطق سرد 2 تا 3 نسل و در مناطق معتدل 4 تا 5 نسل در سال ایجاد می نماید .

روش های کنترل

الف: کنترل زراعی

1.    شخم بعد از برداشت محصول پنبه در پاییز و یا در اوایل زمستان

2.    استفاده از ارقام مقاوم همچنین صفاتی نظیر براکته های فرخورده ، وسعت برگ ( کوچکی اندازه ) و رنگ قرمز بوته ها نیز از خصوصیاتی هستند که با تحمل بوته ها به کرم قوزه همبستگی مثبت دارند ، لذا در نظر گرفتن این خصوصیات می تواند در انتخاب رقم و جلوگیری از خسارت موثر باشد .

ب: کنترل مکانیکی

با استفاده از B.t   بدین لحاظ می توان از پتانسیل های موجود در کشور در جهت کنترل آن بهره گرفت و یا حتی المقدور از فرم تجارتی داپیل و یا باکتوسپئین استفاده نمود.

ج: استفاده از فرمون

د: کنترل شیمیایی

 آوانت 15% به میزان 250 سانتیمتر مکعب در هکتار از لحاظ دوام و قابلیت آفت کشی در مقام اول و آوانت 15% به میزان 200 سانتیمتر مکعب در هکتار ، لاروین 75% به میزان یک کیلو گرم در هکتار و تیودان 35 % به میزان 3 لیتر در هکتار به ترتیب در رتبه های دوم تا چهارم قرار داشتند . همچنین ، سمومی نظیر گوازتیون خالص به نسبت 1 لیتر در هکتار ، سیپرمترین امولسیون 40% به نسبت 3/0 لیتر در هکتار و فن والریت یا سومیسیدین 20% به نسبت یک لیتر در هکتار نیز قابل توصیه می باشد . همچنین ، سم دسیس نسبت به سموم دیگر در کنترل آفت فوق موثرتر بوده است .

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

   مگس Ephydra  afghanica در گروه ریپاریا قرار دارد . این حشره به مگس های آب شور معروف است چون اغلب در سواحل باتلاقهای شور و قلیایی و اطراف چشمه های آب گرم و آب معدنی بطور فراوان یافت می شود. این حشره در حال حاضر در مزارع برنج استان های فارس و اصفهان وجود دارد.

شکل شناسی :

حشره کامل :

حشره کامل مگس متوسطی است به طول 4 میلیمتر ، سر عریض ، چشم های مرکب کوچک و به رنگ قهوه ای تیره و روی بدن را گرد خاکستری رنگ پوشانده است، وسط پیشانی برّاق و معمولا" دارای یک جفت موی زبر صلیب مانند در نزدیکی لبه کناری است. موی شاخک کرکدار و بند سوم فاقد موی طویل بیرونی می باشد. سپرچه در امتداد محور میانی به رنگ آبی متمایل به سبز متالیک برّاق است. پاها بجز در قسمت پیش ران پاهای میانی و عقبی که خاکستری است بقیه زرد رنگ می باشند . پنجه ها بطرف مفصل هر بند تیره رنگ می شود و پنجه انتهای مجهز به یک جفت ناخن دراز ، مستقیم و فاقد بالشتک بین ناخن ها است. رگبالها زرد رنگ ، شکم قهوه ای و خاکستری و پنجمین حلقه پشتی شکم در نرها 5/2 برابر حلقه چهارم است و گوشه جلویی زیری آن تشکیل برآمدگی اسکلروتینی را می دهد. در نرها لبه ثانویه بسیار کشیده ، استوانه ای و نسبتا" مضرس است.

تخم ها :

تخمها بیضوی ، سطح آن مشبک و تقریبا" یک میلیمتر طول دارد.

لارو:

لاروها تقریبا" استوانه ای سر و بند اول قفسه سینه قابل جمع شدن در یکدیگر بوده ، قفسه سینه باریک شده و قسمت انتهایی بدن بعد از سوراخ مخرجی نیز به یک لوله یا غلاف هوایی استوانه ای یا سیفون منتهی می شود که در انتها دو شاخه شده و در نوک آنها در اطراف حفره مرکزی تارهای داخل شونده تنفسی قرار دارد. در این قسمت چهارم موی پره دار نیز وجود دارد. پاهای شکمی به تعداد هشت جفت و در سطح هر کدام 2-3 ردیف قلاب و هر ردیف از 4 تا 5 قلاب تشکیل شده است. آخرین جفت پاهای شکمی کلفت تر و قلاب های روی آنها مقابل قلاب های بند قبلی قرار گرفته است.

شفیره :

شفیره ها ، قهوه ای رنگ و صفحه پشتی قفسه سینه دارای لبه مشخصی است که در موقع خروج شفیره شکاف برداشته و باز می شود . قسمت دم کم و بیش کو تاهتر و ضخیم تر از این قسمت می باشد ، دو جفت قلاب شکمی انتهایی سبب آویزان و ثابت شدن شفیره ها به ریشه برنج می شود.

زیست شناسی :

این حشره زمستان را به صورت تخم های مقاوم به خشکی در داخل خاک مزارع برنج به سر می برد. زمان ظهور حشرات کامل هر نسل به ترتیب اوایل خرداد، اواخر خرداد، اواخر تیر ماه و اواسط مرداد ماه می باشد و با توجه به زمان نشاءکاری 1 تا 2 نسل از زندگی حشره در خزانه و بقیه در زمین اصلی طی می شود. لاروها با استفاده از پاهای شکمی به توده ریشه برنج و حتی توده جلبکها چسبیده و از آنها تغذیه می کنند. دوره زندگی از تخم تا ظهور حشرات کامل 16-19 روز طول می کشد که این دوره با تغییرات جمعیت حشرات کامل در مزرعه تقریبا" مطابقت دارد. دوره زندگی هر نسل 20تا 30 روز طول می کشد .

کنترل :

استفاده از زنبور پارازیتوئید از خانواده Pteromalidae بنام Urolepis  sp. می باشد.    

 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

این آفت ، بسیار پلی فاژ بوده و پراکنش بسیار وسیعی دارد و در تمام مناطق ایران انتشار دارد.

مناطق انتشار

این مگس در ایران تا کنون از استانهای خوزستان ، گیلان، گلستان ، مازندران، اصفهان، اطراف تهران و همدان گزارش شده و به احتمال زیاد در دیگر مناطق کشور نیز شیوع دارد.

شکل شناسی :

حشره کامل :

رنگ عمومی آن خاکستری متمایل به زرد و دارای 5 نوار تیره روی قفسه سینه است. پاهای مگس جوانه درازتر از مگس خانگی بوده و رنگ پا و شاخک آن سیاه است. بال های متمایل به زرد بوده و به علاوه پاهای عقبی دارای یک ردیف موی کوتاه و موازی در قسمت داخلی می باشند. پیشانی در حشره نر باریک ولی در ماده نسبتا" پهن و قرمز رنگ است.

تخم :

تخم های حشره سفید رنگ ، به طول 5/1 و قطر 5/0 میلیمتر، به شکل خمیده که یک طرف آن نسبتا" پهن است. همچنین، در سطح تخم 12 شیار طولی وجود دارد.

لارو:

لارو مگس سفید رنگ و بدون پا بوده و اندازه آن وقتی به لارو سن آخر می رسد 8 میلیمتر می شود. حلقه های سر و سینه لارو باریکتر از حلقه های شکمی آن است و در انتهای بدن نیز دندانه هایی وجود دارد که در وسط آنها دو لکه سیاه رنگ دیده   می شود.

شفیره :

شفیره به رنگ قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره، شلجمی شکل و به طول 7 میلیمتر و به قطر 5/2 میلیمتر است.

خسارت :

مهمترین مرحله خسارتی این آفت مربوط به لاروهای نسل اول می باشد . این حشره سویا، پیاز،سیر، تره فرنگی و لوبیا را مورد حمله قرار می دهد. طرز تغذیه و خسارت مگس بدین ترتیب است که لارو آن در خاک به جوانه های در حال رشد حمله می کند و در آنها کانال هایی در ساقه و قسمت های نرم گیاه ایجاد می کند؛ در نتیجه گیاه ضعیف شده و برگها پژمرده می شوند و از بین می رود.                

زیست شناسی :

این حشره زمستان را به صورت شفیره در خاک می گذراند. در اردیبهشت ماه حشرات کامل ظاهر شده و به خصوص در روزهای آفتابی و گرم شروع به تغذیه از نکتار انواع گل ها می کنند. حشره ماده پس از جفتگیری تخم های خود را به طور انفرادی و یا در دسته های کوچک 15-20 تایی داخل خاک اطراف طوقه، برگ و یا بذر گیاهان میزبان قرارمی دهد. دوره زندگی حشرات کامل بستگی به وجود غذا ، میزان رطوبت و حرارت دارد و معمولا" کمتر از 2 ماه است؛ ولی عموما" 30 روز می باشد. لاروهای جوان به محض خروج از پوسته تخم به داخل بافت گیاه نفوذ کرده و شروع به تغذیه می کند.وقتی لاروها ی کامل از میزبان خارج شدند در عمق 5-10 سانتیمتری خاک تبدیل به شفیره می گردند. ولی بستگی زیادی به درجه حرارت دارد.

روش های کنترل :

بهترین راه برای کنترل این آفت این است که مزرعه سوژا کمی دیرتر کاشته شود.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

مبدا:

كرم برگ خوار چغندر قند در جنوب شرقي آسيا است و براي اولين بار در سال 1876 در شمال آمريكا كشف شد ودر زمستانهاي سخت فعاليت آن محدود ميشود.   

 سيكل زندگي:

فعاليت فصلي به طور قابل ملاحظه اي طبق آب و هوا تغيير ميكند در مكانهاي گرم مثل فلوريدا تمام مراحل سيكل زندگي ميتواند در سال اتفاق بيافتد. بنابراين به سرعت توسعه مي يابد ولي در ماههاي زمستان تكثير كاهش مي يابد.

سيكل زندگي در طي 24 روز ميتواند تكميل شود ودر5 ماه تابستان در فلوريدا تا شش نسل هم ميتواند فعاليت داشته باشد.

تخم:

تخمها به صورت دسته جمعي از 50 الي 150 عدد درهر دسته گذاشته ميشود و توليد تخم در حد نرمال بين300-600 عدد براي هر پروانه ماده است تخمها معمولا در سطح زيرين برگ و اغلب نزديك جوانه ها گذاشته ميشود .

رنگ تخمها سفيد تا مايل به سبز است و توسط يك قشر مايل به سفيد كه نماي كرك دار يا سپر مانند دارد  پوشش ميدهد و تخمها به فاصله 2-3 روز در هواي گرم تفريخ ميشوند .

لارو:

به طور نرمال 5 سن لاروي دارد و سنين بيشتر گاهي اتفاق مي افتد طول دوره هر سن لاروي تحت شرايط گرماي تابستان از 2.3- 2.2 – 1.8 -1.5 تا 3.1 به ترتيب گزارش شد ه است.

رنگ لاروها به رنگ سبز كمرنگ يا زرد در سنين 1 تا2 ودر سن 3 نوار كمرنگي ظاهر ميشود و در سن چهارم در قسمت پشت تيره تر هستند و نوار تيره جانبي گسترش مي يابد و در سن پنجم لارو در ظاهر كاملا تغيير ميكند و بدن لارو عاري از مو است.

شفيره:

شفيرگي درون خاك اتفاق مي افتد . حفره از ماسه و خاك ساخته ميشود كه به وسيله ترشح مايعات دهان به يكديگر چسبيده و ضمن خشك شدن سفت  و سخت مي شوند.

حشره بالغ:    

پروانه ها به طور متوسط اندازه گيري شده و طول بال از 25-30 ميلي متر است و بالهاي جلويي به رنگ خاكستري و قهوه اي به صورت لكه لكه مي باشد و يك خال لوبيايي شكل به رنگ سفيد نمايان است . و تخم گذاري 2 الي 3 روز بعد شروع مي شود و مدت تخم گذاري 3 الي 7 روز است و پروانه ها معمولا بعد از 9 الي 10 روز از زمان ظهرر مي ميرند .                  

گياهان ميز بان :

كرم برگخوار چغندر مانند يكسري آفات گياهان زراعي داراي دامنه وسيعي از ميزبان مي باشد و در بين گياهان زراعي حساسي مانند:مارچوبه و لوبيا وچغندر و كلم سياه و كلم پيچ وكرفس و بادمجان و گياهان زراعي مانند يونجه وپنبه و ذرت وسويا و گلرنگ و بادام زميني و در روي علفهاي هرز مانند گل ماهور و تاج خروس و خرفه مشاهده ميشود .

خسارت:

لارو از شاخه و برگ و ميوه تغذيه ميكند.لاروهاي جوان به صورت دسته جمعي تغذيه نموده طوري كه از برگ فقط شبكه آوندي باقي مي ماند (يعني تمام بافت سبز برگ را تغذيه ميكند ) و سوراخهاي نامنظم بزرگ در برگ ايجاد ميكند و خسارت زياد در مواقعي است كه كاربرد آفت كشها باعث اختلال در فعاليت دشمنان طبيعي ميگردد.

دشمنان طبيعي:

دشمنان طبيعي بسياري با اين آفت ساز گار شده اند شكارچيان تخمها و لارو هاي كوچك را مورد حمله قرار ميدهند مهمترين آنها حشره ريز با نام علمي  Orius spp. از راسته سن ها یا ناجوربالان و خانواده Anthocoridae ميباشد.

شفيره ها هم مخصوصا توسط مورچه قرمز مورد حمله قرار ميگيرند و مرگ و مير آنها توسط ويروس هم مشاهده مي گردد.

حشره كشها:

در جنوب شرقي و غربي امريكا كاربرد مكرر حشره كشها روي شاخ و برگ گياهان باعث فراواني نسبتا زيادي از جمعيت اين آفت شده است مقاومت آفات نسبت به حشره كشها مشكل عمده در كنترل آفات است و همچنين گزارش شده است در سبزيجاتي مثل كرفس باعث طغيان ديگر آفات ميگردد.

لاروهاي كرم به تركيبات نفتي حساس هستندو تخمها توسط نفت خام نابود ميشوند و تخم و لاروهاي جوان بوسيله كاربرد هايي از روغن پنبه دانه 5% روي شاخ و برگ كنترل ميشونداما اين غلظت به تعدادي از گياهان خسارت وارد ميكند .

كنترل بيولوژيكي :

چندين عامل بيماري ثابت شده كه براي توقف فعاليت كرم مؤثر است مانند ويروس پلي هيدروزیس جدا شده از كرم برگ خوار چغندر به عنوان آفت كش زنده تحت شرايط گلخانه (جايي كه عدم فعاليت توسط اشعه ماوراي بنفش در نور خورشيد به عنوان يك شكل جدي نيست) نسبتاموثر بوده قارچها و نماتد هاي بيماري زاي حشرات به طور موفقيت آميزي لارو ها و حشرات بالغ كرم برگخوار چغندر را آلوده كردند و باعث مرگ و مير شده اند .

 

 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

مقدمه:

   شب پره زمستانی که در تمام مناطق ایران شیوع دارد علاوه بر چغندرقند به ریشه و طوقه عده ای دیگراز گیاهان زراعی از قبیل: پنبه, خیار, کدو, سیب زمینی, یونجه, آفتابگردان, ذرت, کنجد, سوزا, بادمجان, گوجه فرنگی, هویج و گندم حمله می کند و در ابتدای رویش گیاهان مذکور که جوان هستند صدمه زیادی می زند.

شکل شناسی :

 حشره کامل شب پره بزرگی است که رنگ بالهای رویی آن متغیر است و از قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره متمایل به سیاه دیده می شود.مهمترین علامت مشخصه شب پره ها وجود سه لکه روی هریک از بالهای رویی میباشد که ترتیب قرارگرفتن آنها از قاعده بال عبارت است از:یک لکه کشیده که تقریبا بشکل مثلث یا منقار پرندگان است سپس یک لکه گرد تقریبا در وسط بال و یک لکه لوبیایی در نزدیکی راس بال قرار گرفته است. اطراف لکه های گردو لوبیایی را خط سیاهی احاطه کرده که کاملا آنها را مشخص میکند بالهای زیری پروانه روشن است .عرض پروانه ها با بالهای باز در حدود  27-30وطول آنها 14-22 میلیمتر است. شکل تخمها نیمکره ای و قاعده آنها مسطح است.

در طول پشت بدن لارو یک نوار باریک روشنی وجود دارد که گاهی جریان خون اززیرآن نمایان است. پشت سینه اول یک لکه قهوه ای یا سیاه رنگ پهن وجود دارد در سایر حلقه های بدن لارو خالهای سیاه زگیل مانندی دیده می شود که روی هریک از آنها یک مو وجود دارد. شفیره ها درون گهواره های بیضی شکلی که بوسیله لارو از خاک ساخته میشود در زیر خاک قرار دارند. در انتهای بدن شفیره تعدادی خار وجود دارد دو عدد آنها بزرگ و بشکل قلاب بوده و کاملا نمایان هستند و بقیه کوچکتر بوده و با چشم مشخص نیستند.

طرز خسارت:

لارو شب پره زمستانی از قاعده دمبرگها و گردن (طوقه) ریشه چغندر و سایر گیاهان تغذیه می کند و در نتیجه یک حفره  نسبتا بزرگی در طوقه گیاه بوجود می آید که باعث قطع ریشه از ساقه و خشکیدن گیاه جوان می گردد. خسارت لاروهای شب پره زمستانی در مزارع  چغندر کرپه و جوان فوق العاده زیاد و با اهمیت است و چنانجه تراکم آفت در بعضی از مزارع کرپه زیادباشد منجر به نابودی زراعت ودوباره کاری می گردد.خسارت آن گاهی باعث از بین رفتن کامل مزرعه گوجه فرنگی در مرحله نشاء می شود.

زیست شناسی:

شب پره زمستانی معمولا زمستان را به صورت لارو بالغ در عمق 15-10 سانتیمتری خاک می گذراند.در بهار پس از گرم شدن هوا لاروهای بالغ از عمق زمین به طرف سطح خاک(حدود 6-5 سانتیمتری) بالا می آیند و برای خود لانه ای از خاک به شکل گهواره تهیه می کنند و در داخل آن تبدیل به شفیره می گردند. پس از مدتی که در حدود 15 تا 20 روز طول می کشد از درون شفیره ها شب پره ها بیرون می آیند. موقع خروج شب پره های زمستانی در بهار بستگی به درجه حرارت و رطوبت دارد بنابراین تعیین موقع دقیق آن مشکل است.

حشره کامل تخمهایش را به طور تک تک و یا دسته های چند تایی(از 1تا8 عدد) در پشت برگ های چغندر و یا علفهای هرزی مانند پیچک, سلمه و پنیرک قرار می دهد. تخمها در شرایط مساعد 4 تا 5 روز بعد باز می شوند و لاروهای جوان خارج می گردند و در ابتدا از برگهای جوان تغذیه می کنند و پس از عوض کردن پوست که مدت زیادی طول نمی کشد  وارد سن دوم می شوند و از این مرحله به بعد پای بوته های چغندرمی روند . لاروها روز را در زیر خاک پای بوته ها  درحالت استراحت و یا مشغول تغذیه از گردن ریشه (طوقه) هستند و از اوایل غروب به بعد بیرون می آیند وبه تغذیه   شدید خود از انتهای دمبرگها و طوقه ادامه می دهند.

 دوران لاروی در شرایط مساعد حدود یک ماه به طول می انجامد و دراین مدت پنج مرتبه پوست عوض می کنند تا به مرحله تکامل برسند و پس از آن در داخل خاک   تبدیل به شفیره می گردند. اولین نسل آفت که از نیمه اول اردیبهشت ماه شروع می گردد برای مزارع چغندر بسیار خطرناک و صدمه آن شدید است و همچنین نسل سوم آن در مزارع چغندربذری در شهریور ماه خسارت فوق العاده ای به محصول وارد می کند.این آفت بسته به شرایط محیطی 4-3 نسل در سال دلرد که خسارت نسل بهاره آن از همه مهمتر است.

مبارزه:

تشخیص موقع مبارزه با شب پره در مزارع چغندر بسیار آسان است زیرا در اثر تغذیه لارو از گردن ریشه بوته ها پلاسیده می گردند و صبح زود این علامت به خوبی نمایان است . چنانچه خاک این بوته ها کمی عقب زده شود لاروهای شب پره زمستانی در نزدیکی طوقه گیاه و یا کمی دورتر به حالت مارپیچ مشاهده می گردند. بعلاوه طوقه بوته های خسارت دیده سیاه شده و حفره ای در آنها دیده می شود. بنابراین از اوایل اردیبهشت ماه که موقع بروز افت می باشد باید مزارع را همه روزه بازدید کرد.

از عواملی که به مبارزه شیمیایی کمک می کنند :

شخم عمیق بعد از برداشت محصول برای از بین بردن لاروها

وجین علفهای هرز مزرعه چغندر و نابود کردن آنها در بهار

کولتیواتور زدن زراعت

دادن یخ آب زمستانه

نحوه مبارزه شیمیایی:

برای مبارزه شیمیای از طعمه پاشی استفاده می گردد.

طعمه شامل:

لیندین 25% (به صورت امولسیون یا پودر) 600تا 1000گرم

سبوس گندم (یا کنجاله تخم پنبه)           100 کیلوگرم

آب                                             50 لیتر

طرز تهیه طعمه بدین ترتیب است که ابتدا سم را در آب کاملا حل کرده و به تدریج روی سبوس می ریزند و با پارو خوب مخلوط می کنند. طعمه نباید خیلی خشک باشد که در موقع پاشیدن باد آنرا ببرد و همبنطور نباید رطوبت آن زیاد باشد که بهم چسبیده و به صورت خمیر در آید.مقدار طعمه مسموم در هکتار بسته به نوع زراعت که خطی یا کرتی باشد فرق می کند و معمولا حدود80 کیلوگرم است . موقع پخش طعمه هنگام عصر و غروب آفتاب است که لارو ها از زیر خاک بیرون می آیند و در صورت لزوم باید طعمه پاشی را 4 تا 5 روز بعد تکرار کنند.

 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀


سوسک هاي بالغ به مزارع تازه جوانه زده کلزاي بهاره حمله کرده و از گياهان کوچک تغذيه مي کنند. شدت خسارت خصوصا در هواي گرم و خشک بالاست . اين خسارت روي کاهش ميزان روغن هم تاثير مي گذارد.. اين آفت در نواحي جنگلي زمستان گذراني مي کنند و با گرم شدن هوا در بهار به سوي دشتها مي روند. خسارت تغذيه اي آفت در آخر تابستان و پاييز به ندرت کاهش محصول را به همراه دارد.
مهمترين روش کنترل ضدعفوني بذر يا گرانول هايي که درون جوي آب مصرف مي شود اهميت دارد. فوزالون(2 تا 2.5 ليتر در هکتار)، ديازينون (1 تا 1.5 ليتر در هکتار ) و اکامت (1.5 تا 2 ليتر در هکتار)

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بالهاي جلويي به رنگ طلايي به قرمز آجري که در حاشيه خارجي داراي يک رديف لکه پيوسته سرتاسري است . شاخک نخ وش است. تخم تازه به صورت دسته جمعي و به رنگ ليمويي روشن هستند به تدريج به رنگ تيره تغيير پيدا مي کند. لارو نوزاد  به رنگ صورتي و لارو کامل سرش به رنگ قهوه اي تيره است . شفيره قهوه اي روشن است که در مراحل آخري به قهوه اي تيره تبديل مي گردد.

خسارت بدين صورت است که لارو نوزاد در هفته اول به طور دسته جمعي در غلاف بسر مي برد . سپس به طرف پايين ساقه حرکت مي کند . پروانه نسل اول از اوايل فرودين ظاهر و تخم ريزي مي کند و لاروها تا اواخر ارديبهشت در داخل ساقه مانده و سپس در بخشي ازساقه که در بالاي آب قرار دارد تبديل به شفيره مي شود. در اواخر خرداد نسل دوم ظاهر مي شود  . نسل بعدي در دهه دوم مرداد ظاهر و در اوايل شهريور روي برنج تخم ريزي مي کند .

مبارزه

درهنگام برداشت محصول لازم است محصول از محل طوقه برداشت شود و بلافاصله خرمن شود.

آب تخت زمستانه

با توجه به اينکه نسل اول روي لویی مي نشيند با حذف اين گياه از جمعيت اين آفت کاسته مي شود.

استفاده از زنبور تريکو گراما  

گرانول 5 يا 10 % ديازينون به ميزان 30 يا 15 کيلوگرم در هکتار

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

شکل ظاهری :     

حشره کامل ، مگس کوچکی است که در ظاهر شبیه مگس خانگی است. رنگ عمومی آن خاکستری روشن است و طول آن به حدود 5 میلی متر می رسد . سر حشره به رنگ قهوه ای و قسمت سینه خاکستری رنگ است و موهای کوتاه و بلندی روی ان مشاهده می شود . بال ها شفاف و شکم زرد رنگ است . پاهای مگس به رنگ زرد و خاکستری دیده می شود.

تخم مگس چغندر قند بیضی شکل ، کشیده و طول آن حدود یک میلی متر است. رنگ آن سفید و در صورتی که با ذرهبین دیده می شود سطح آن تور مانند است. تخم به صورت انفرادی یا چند تایی در پشت برگ های چغندرقند و یا علف های هرز میزبان گذاشته می شود. حداکثر تعداد تخم موجود در یک دسته تخم 20 عدد ا ست. لارو آفت کرمی شکل ، بدون پا و رنگ آن سفید متمایل به زرد است. طول لارو در سنین مختلف متغیر و هنگامی که به رشد کامل خود می رسد 8 میلی متر است. لارو در قسمت سر باریک و به تدریج تا ا نتهای بدن پهن می شود . لاروها در بین دو لایه بالایی و پا یینی برگ فعالیت می کنند .

شفیره ها به رنگ قهوه ای تا قرمز تیره بوده و در طول آن نوارهای تیره رنگی وجود دارد. شکل آن استوانه ای می باشد . که در طرفین قطر آن کم می شود. در قسمت بالا و پا یین شفیره دو عدد خار به چشم می خورد. طول شفیره حدود 5 میلی متر است.

طرز زندگی و خسارت آفت :    

مرحله زمستان گذرانی این حشره به صورت شفیره در داخل خاک است. در بهار پس از گرم شدن هوا ، شفیره ها باز شده و حشرات کامل ازخاک خارج می شوند. مگس ها در زراعت های سال قبل ظاهر شده و سپس در تمام منطقه پراکنده می شوند . در روزهای آ فتابی و آرام مگس ها بسیار فعال هستند. مگس های ماده تخم های خود را به صورت انفرادی و یا دسته جمعی در پشت برگ های چغندرقند تازه سبز شده قرار می دهند. تعداد تخم های موجود در یک دسته تخم از 2 تا 20 عدد متفاوت است. علاوه بر چغندرهای بهاره ، تخمگذاری حشره در پشت برگ های چغندر بذری ، اسفناج و علف های هرز ترشک و سلمک نیز مشاهده شده است. دوره تخم گذاری حدود یک ماه یا بیشتر طول می کشد. یک حشره ماده می تواند تا300 عدد تخم بگذارد ولی معمولا بین 150- 100 تخم گذاشته می شود . دوره نشو و نمای تخم 5-4 روز است و لاروهای کوچک پس از طهور از قسمت زیر تخم که به برگ چسبیده است وارد برگ شده و در بین دو لایه برگ قرار می گیرد . لارو در تمام دوره نشو و نمای خود که حدود دو هفته طول می کشد از قسمت سبزینه برگ تغذیه می کند ولی پرده رویی و زیری برگ را باقی می گذترد. قسمت های تغذیه شده مانند تاول باد می کند و لاروها در وسط برگ به خوبی مشخص هستند . قسمت های آلوده به تدریج به هم متصل شده و نیمی از برگ یا قسمت اعظم آن را فرا می گیرد. برگ ها در قسمت های آلوده زرد شده و به تدریج خشک می شوند. اگر برگ کوچک باشد و یا قسمت های تغذیه شده تمام سطح برگ را فرا گیرد، لارو با سوراخ کردن لایه زیری یا رویی خارج شده و به داخل برگ جدید نفوذ می کند. لاروها پس از اینکه به رشد کامل رسیدند خود را به داخل خاک انداخته و در خاک تبدیل به شفیره می شوند . پس از حدود دوتا سه هفته مگس های نسل جدید ا ز این شفیره ها خارج شده و با تخم گذاری در پشت برگ ها نسل دوم را آغاز می کنند . معمولا" دوره یک نسل آفت حدود یک ماه یا بیشتر طول می کشد. این حشره می تواند تا 5 نسل در یک سال تولید کند. خسارت این آفت در مناطق معتدل و خنک زیادتر است ، همچنین خسارت آفت در بهار به علت حرارت کم و رطوبت زیاد شدید می باشد. در تابستان فعالیت لارو کم شده و یا گاهی در اثر گرمای زیاد از بین می رود . دشمنان طبیعی زیادی نیز لاروها و شفیره ها را مورد حمله قرار می دهند که در مجموع باعث می شوند که خسارت آفت در تابستان جلب توجه نکند.

 

نحوه جلوگیری از خسارت آفت :  

انجام اقدامات زیر در جلوگیری و یا کاهش خسارت آفت موثر می باشد :

- کاشت چغندر در زمین های کود خورده و حاصلخیز باعث می شود که در هنگام ظهور حشرات کامل نسل اول ، بوته کاملا" رشد کرده و قوی شوند و در مقابل خسارت آفت مقاومت کنند .        - علف های هرز سلمک و ترشک نقش بسیارموثری در انتقال و افزایش جمعیت آفت دارند، لذا وجین و از بین بردن آنها در بهار کمک زیادی به کاهش جمعیت و در نتیجه خسارت آفت می کند.

- در مناطقی که خسارت مگس چغندر قند زیاد است در صورت امکان عمل تنک کردن بوته ها دیرتر انجام می شود. زیرا این اقدام باعث می شود که تعداد زیادی از تخم ها و لاروهای موجود در بوته ها در اثر تنک کردن از بین بروند و تراکم تخم و لارو روی بوته های باقی مانده کاهش یابد.

- در مزارعی که به هر دلیل تنک بوده و تعداد بوته در واحد سطح کم باشد خسارت این آفت مخصوصا" در نسل اول بیشتر است ، زیرا تراکم تخم های گذاشته شده روی هر بوته افزایش می یابد.

- شخم عمیق پس از برداشت محصول باعث می شود که شفیره های زمستان گذران آفت به میزان زیادی نابود شوند.

- این آفت در مراحل تخم ، لارو و شفیرگی دارای دشمنان طبیعی از راسته زنبورها ، مگس ها و بالتوری ها هستند که نقش بسیارموثری در کنترل جمعیت آن مخصوصا" در نسل های تابستان دارند. حمایت این دشمنان طبیعی از طریق کاهش مصرف سموم، استفاده از سموم کم دوام و انتخاب زمان مناسب سمپاشی و غیره امکان پذیر است.

- سمپاشی اختصاصی و جداگانه علیه این آفت توصیه همی شود ولی با توجه به این که مزارع چغندرقند معمولا" علیه آفت های کلیدی این محصول مثل کارادرینا، کک چغندر قند و غیره سمپاشی می شوند ، لذا می توان با مطالعه مراحل رشدی آفت ها ، زمان مبارزه را طوری انتخاب کرد که روی مگس چغندر قند نیز موثر باشد. بایستی توجه داشت، سمومی که در مزارع چغندرقند مصرف می شوند ، روی تخم ها بی تا ثیر بوده و فقط لاروهای حشره را نابود می کنند، بنابرا ین زمانی که تخم های مگس تفریخ شده و لاروها ظاهر می شوند ، بهترین زمان جهت کنترل این آ فت محسوب می شود. 

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

پروانه هاي ماده داراي رنگ روشن بوده و لکه هاي تيره رنگي در ابتدا ، وسط و انتهاي بال جلويي آن وجود دارد. پروانه نر به رنگ قهوه اي مايل به قرمز هست.تخم کروي شکل است و دااي شيارهاي عمودي منظم است ، رنگ آن زرد و به تدريج تيره رنگ مي گردد. لاروها دارايرنگ سبز علفي بوده و يک خط سبز تيره تر از رنگ بدن در طول وسط پشت و دو خط روشن مايل به سفيد در دوطرف قرار دارد . شفيره ها سبز نگ و به تديج به رنگ قهوه اي در مي آيند.
اين آفت زمستان را به صورت شفيره در غلاف ، بقاياي گياهي و يا وي خاک مي گذرانند. پروانه هاي ماده پس از جفتگيري  تخم خود را روي برگ قرار مي دهند . تخمها در اواخر ارديبهشت ماه در مدت 5 تا 6 روز تفريخ مي شوند. لاروها با تا زدن رگبرگ اصلي بگي که پهنک آن خورده شده است ، محفظه اي ايجاد مي کند و در آنجا تبديل به شفيره مي شود. لاروها در ساعات خنک روز و يا در هنگام شب از برگ ها تغذيه مي کند به طوري که تمام پارانشيم برگ را مي خورد و تنها يک رگبرگ باقي خواهد ماند. دوره شفيرگي در ارديبهشت ماه 4 تا 6 روز است .  
مبارزه
از دشمنان طبيعي مثل زنبور پارازيت شفيره از خانواده Ichneumonidae بوده و يک نوع پارازيت تخم به نام  Trichograma rhenena
 از سم کارباريل با فرمولاسيون 85%WP به ميزان 2 تا 3 کيلوگم در هکتار استفاده کرد

از سم تري کلروفن به ميزان 1.2 کيلوگرم در هکتار استفاده کرد

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

كرم ساقه خوار برنج

 

Chio  Suppressalis  walker

Syn:Chio Simplex butler

(Lep.: pyralidae)

مقدمه:

کرم ساقه خوار برنج در دنیا اولین بار در سال 1863 شناخته شده است و در ایران نیز ابتدا در شهریور ماه 1352 توسط آزمایشگاه بررسی آفات و بیماریهای گیاهی تنكابن و به احتمال قوی بوسیله مستوفی پور، دزفولیان از رامسر، آمل و چابکسر جمع آوری و پرورش یافته و پروانه های خارج شده را ابرت (EBERT) حشره شناس آلمانی در همین سال تشخیص داده است.

 

برای دانلود به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

از گزارش و تایید وجود کرم ساقه خوار برنج در شمال ایران توسط پروفسور ابرت آلمانی 40 سالی است، می گذرد. در این مدت جمعیت این پروانه خانوادهPyralidaeفراز و نشیب هایی داشته است، ولی همواره جزء آفات کلیدی محصول برنج در کشور ما به شمار آمده است. در سالیان گذشته، همواره تحقیقات فراوانی برای شناخت و کنترل این آفت صورت گرفته است. امروزه در شمال ایران از روش های زراعی، شیمیایی و کنترل بیولوژیک متعدد برای پایین نگه داشتن جمعیت کرم ساقه خوار برنج استفاده می شود. نوشته حاضر به بررسی اجمالی خصوصیات آفت مزبور و روشهای مختلف کنترل آن پرداخته است.
 
کرم ساقه خوار برنج  Chilo suppressalis(Lep.:Pyralidae)اولین بار توسط والکر در سال 1863 شناسایی و گزارش شد. این آفت در مزارع برنج جنوب شرقی آسیا، کشورهای ژاپن، فیلیپین، اندونزی، تایلند، هندوستان، بنگلادش و نیز کشورهای اسپانیا، پرتقال، مصر گزارش شده است. در ایران نیز علاوه بر استانهای شمالی گیلان، مازندران و گلستان در استان اصفهان نیز خسارت آن گزارش شده است.
 
شکل شناسی و زیست شناسی
طول بدن حشره کامل 13-10 میلیمتر و عرض بدن با بالهای باز در حشرات ماده 35 میلیمتر و در حشرات نر بین  20 تا  23 میلیمتر گزارش می شود. رنگ عمومی بدن زرد و گاهی متمایل به قهوه ای روشن است، در بالهای جلو چند لکه نقره ای رنگ و در حاشیه انتهای هر بال 5 لکه قهوه ای، بالهای زیرین به رنگ زرد مایل به سفید و اطراف بالها مجهز به ریشک دیده می شود. تخم ها ابتدا به رنگ سفید مایل به کرم دیده می شوند، که هنگام باز شدن خاکستری رنگ می شوند. طول لاروهای کامل 26 میلیمتر و عرض کپسول سر 2.5 میلیمتر می باشد. در سطح پشتی لاروها پنج نوار طولی به رنگ ارغوانی روشن قابل رویت است. رنگ شفیره ها قهوه ای روشن می باشد، که طول آن ها بین 13.5-11 میلیمتر و قطرشان 2.5 میلیمتر ثبت شده است. شفیره ها در بهار و تابستان داخل ساقه های برنج در مزرعه تشکیل می شوند.
از نظر دامنه میزبانی این آفت الیگوفاژ است، یعنی می تواند علاوه بر برنج از علفهای هرز خانواده گندمیان هم تغذیه نماید. تخمریزی در مزارع برنج در دوره رشد برنج (خزانه و زمین اصلی) روی بوته های برنج صورت می گیرد. در مازندران خروج اولين پروانه ها در اواخر فروردين ماه و اوايل ارديبهشت ماه مشاهده می شوند. پروانه هاي نسل اول (زمستان گذران) تخم ها را در قسمت رويي يا زيرين برگهاي فوقاني قرار می دهند، در حالی که تخمگذاری پروانه هاي نسل دوم روی برگهاي پايیني يا روي ساقه ها در نزديكي برگها گزارش شده است. لاروهاي سن اول در ابتدا از پارانشيم برگ تغذيه می کنند و سپس با ايجاد سوراخ از محل غلاف برگ وارد ساقه مي شوند. طول دوری لاروی 21 تا 37 روز ثبت شده است. بعد از تشکیل شفیره ها در داخل ساقه های برنج 7 روز طول می کشد، تا پروانه هاي نسل دوم (بهاره) از آنها خارج گردند. حداكثر جمعیت پروانه هاي اين نسل در اواخر تير ماه و اوايل مرداد ماه دیده می شوند. بنابراین، نسل اول از اواخر فروردين ظهور می کند و تا اواسط تير دیده می شود. نسل بعد از اواسط تير تا اواخر مرداد فعالیت می کند و ردپای نسل سوم از اواخر مرداد تا اواخر مهر قابل رویت است. معمولا در شرايط مطلوب هر نسل ساقه خوار 45 تا 50 روز طول مي كشد.
بعد از برداشت روی علفهای هرز مهاجرت می کنند. 22 گونه علف هرز میزبان برای این آفت شناسایی شده است. برخی گونه های علف میزبان این آفت عبارتند از:
این آفت زمستان را به صورت لارو کامل داخل پوشال های باقیمانده محصول بعد از برداشت و نیز ساقه علفهای هرز میزبان واسط در حاشیه مزارع شامل سوروف، اویارسلام، شال تسبيح، ارداله،ني ، پلهم، ارزن وحشي، مسك، بند واش و ... به سر مي برد.
 
خسارت
می توان خسارت این آفت به گیاه برنج را به صورت حمله به ساقه برنج توصیف نمود. علایم خسارت به دو شکل قابل مشاهده است؛ اگر بوته جوان برنج توسط آفت مورد حمله قرار گیرد، برگ میانی(جوانه مرکزی) زرد و کم کم خشک می گردد. این شکل خسارت، که dead heart نامگذاری شده است. معمولا در نسل اول آفت در مرحله رویشی برنج دیده می شود. در این صورت، واکنش گیاه به شکل تولید ساقه های جانبی بروز می کند تا خسارت وارده ترمیم گردد. اما در صورت مصادف بودن حمله با ظهور خوشه ها و گل دهی بوته ها که به خسارت نسل دوم آفت مربوط می گردد، عدم جبران خسارت وارده توسط گیاه و عدم تشکیل دانه در خوشه و سفید شدن خوشه ها رخ می نماید، که اصطلاحا به white headمعروف است. در این صورت یا دانه اصلا" تشکیل نمی شود و یا اینکه خوشه های برنج سفید رنگ، لاغر، سبک و بسیار شکننده می مانند و در موقع خرمن کوبی، برنج ها خرد می شوند و از نظر قیمت و بازار پسندی، محصول بسیار تنزل پیدا می کند. در موقع برداشت نیز ساقه های آلوده به کرم ساقه خوار با وزش باد می شکنند و روی زمین می افتند. این ساقه ها دارای سوراخ های ریز زیادی هستند، که در داخل آنها لاروهای زیادی دیده می شود. بدین ترتیب در صورت بروز خسارت در این مرحله، امکان ترمیم خسارت وجود ندارد و آستانه زیان اقتصادی کرم ساقه خوار برنج در این هنگام پایین تر از نسل اول است. با توجه به مقارنت ظهور نسل های مختلف این آفت و فنولوژی ارقام مختلف برنج می توان گفت، کرم ساقه خوار برنج در ارقام زود رس و ميان رس حداكثر در دو نسل خسارت مي زند و در ارقام دير رس این خسارت به سه نسل بسط می یابد.
 
کنترل شیمیایی
بر اساس مطالعه خسروشاهی و همکاران (1354) عملکرد محصول حاصل از کاربرد سموم گرانول بهتر از سموم امولسیون شونده بوده است. خسروشاهی و همکاران (1358) نشان دادند، که دوبار گرانول پاشی با سم دیازینون، می تواند 60 درصد محصول را حفظ نماید.
 در منابع قدیمی استفاده از دیازینون گرانول 10% و 5%، پادان (کارتاپ) 4% و فورادان گرانول 3% توصیه شده است. اولین گرانول پاشی 21 روز بعد از نشاء و دو نوبت بعدی به فاصله 3 هفته تکرار می شود.
مدیریت مقاومت:
برای پیشگیری از بروز مقاومت در جمعیت کرم ساقه خوار برنج کاربرد آفت کش های مختلف طبق فرمول زیر پیشنهاد می گردد
 
زمان مبارزه
نسل اول خزانه و مزرعه نسل دوم مزرعه نسل سوم مزرعه
نوع آفت کش
دیازینون 10%(گرانول)
15 کیلوگرم در هکتار
   
دیازینون 5%(گرانول)  
30 کیلوگرم در هکتار
 
فیپرونیل0.2% (گرانول)    
20 کیلوگرم در هکتار
پادان 4% (گرانول)    
35 کیلوگرم در هکتار
دیازینون* 60%(امولسیون)
   
1 لیتر در هکتار*

* صرفا در زمان ظهور حداکثر لاروهای نورس، به ویژه برای نسل های آخر زیر نظر کارشناس
 
الحسینی و همکاران (1377) نیز امکان ایجاد مقاومت کرم ساقه خوار برنج را به سموم رایج دیازینون و پادان و دو سم رجنت و مارشال بررسی کردند.
مطابق تحقیقات آنها نتایج زیر به دست آمد:
 
آفت کش
کارتاپ (پادان) دیازینون فیپرونیل (رجنت) مارشال
تاثیر
کاهش درصد جمعیت لاروی %75.47 %67.82 %60.85 %30.3
کاهش درصد ساقه های آلوده %70.74 %69.82 %60.85 %55.53
کاهش درصد D. H. %88.69 %79.7 %73.3 %36.17
کاهش درصد W. H. %75.38 %64.01 %64 %57
 
 
نتیجه تحقیقات آنها حاکی از آن بود، که دو سم پادان و دیازینون بیشترین تاثیر را روی کرم ساقه خوار داشتند.
جالب آنکه با وجود گذشت 30 سال از مصرف سموم مذکور در مزارع برنج شمال کشور، هنوز این آفت نسبت به این آفت کش ها مقاوم نشده است و تلفات این سموم روی آفت قابل قبول بوده است (صائب، 1381)
ارجمندی و همکاران (1379) اثر سموم گرانوله دیازینون را روی عمق 5 سانتیمتری خاک بررسی نمودند و نتیجه گرفتند، سموم گرانوله روی قشر سطحی خاک اثر مخربی دارد و توصیه نمودند سموم شیمیایی فقط باید در موارد ضروری و با احتیاط استفاده شود.
 
کنترل زراعی
1- جمع ­آوری برگهای آلوده به تخم در هنگام نشاء و سوزاندن آنها
2- کاشت گیاه دیگر بعد از برداشت برنج: طبق گزارش مستوفی پور و حیدری (1367) آلودگی در زمین های آیش نسبت به زمین هایی که زیر کشت شبدر رفته اند بیشتر بود. اصلی ترین عامل انتقال افت از سال قبل به سال بعد، علف های هرز میزبان آفت در حاشیه مزارع
3-کف بر کردن محصول: برداشت محصول از پائین و نزدیک طوقه برای کاهش تعداد لارو زمستان گذران در مزرعه
4-جلوگیری از انتقال آفت به انبار: خشک کردن خوشه ها در مزرعه و خرد نمودن آنها با خرمن کوب در مزرعه
5-آب تخت کردن مزرعه بلافاصله پس از شخم
6-کندن و سوزاندن علف های هرز حاشیه مزارع شامل علف های شال تسبیح، گندمیان، خروش، چک واش، بندواش، قمیش، الابر، اویارسلام، قیاق و سوروف
7-استفاده از ارقام زودرس یا تهیه خزانه زیر پلاستیک
8- استفاده از ارقام مقاوم در مقاومت ارقام برنج نسبت به کرم ساقه خوار هم خصوصیات فیزیکی و هم خصوصیات شیمیایی گیاه دخالت دارند (داس، 1997). در بررسی های مختلف رقم نعمت به سبب وجود مقدار سیلیس زیاد در ساقه (9/13%) مقاومترین رقم گزارش شده است و رقمهای خزر و بی نام نسبت به نسل اول و دوم کرم ساقه خوار برنج از مقاومت متوسطی برخوردار بودند.
ب- شکار پروانه ها با تله نوری: با استفاده از تله نوری با نور زرد می توان حشرات کامل را جمع آوری و مانع تخمریزی آنها شد
 
کنترل فرمونی
صائب و همکاران (1381) قدرت جلب کنندگی فرمون سنتز شده داخلی پروانه ساقه خوار برنج با فرمول Z-13-octadecenal، Z-11-hexadecenal، Z-9-hexadecenal به نسبت 1:5:1 با دزهای 0.5، 1 و 2 میلی گرم در مقایسه با فرمون خارجی در دو شهرستان رشت و صومعه سرا بررسی کردند. آنها نتیجه گرفتند که فرمون های داخلی در مقایسه با فرمون خارجی از کارایی بیشتری برخوردار بوده است و می توان از آنها در قالب مدیریت کنترل تلفیقی کرم ساقه خوار برنج بهره برد.
برای کنترل کرم ساقه خوار برنج با استفاده از این روش می توان با نصب فرمون در ارتفاع معین و سطح مشخص، موجب اشباع محیط از ترکیبات فرمونی و گیجی پروانه های نر گشت و در نتیجه مانع جفت گیری حشرات نر و ماده شد. تعداد تخم های بارور کاسته می شود و جمعیت آفت در مزرعه به نحو چشمگیری کاهش می یابد.
 
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

كرم برگ خوار چغندر Spodoptera exigua
مبدا:
كرم برگ خوار چغندر قند در جنوب شرقي آسيا است و براي اولين بار در سال 1876 در شمال آمريكا كشف شد ودر زمستانهاي سخت فعاليت آن محدود ميشود.   
 سيكل زندگي:
فعاليت فصلي به طور قابل ملاحظه اي طبق آب و هوا تغيير ميكند در مكانهاي گرم مثل فلوريدا تمام مراحل سيكل زندگي ميتواند در سال اتفاق بيافتد. بنابراين به سرعت توسعه مي يابد ولي در ماههاي زمستان تكثير كاهش مي يابد.
سيكل زندگي در طي 24 روز ميتواند تكميل شود ودر5 ماه تابستان در فلوريدا تا شش نسل هم ميتواند فعاليت داشته باشد.
تخم:
تخمها به صورت دسته جمعي از 50 الي 150 عدد درهر دسته گذاشته ميشود و توليد تخم در حد نرمال بين300-600 عدد براي هر پروانه ماده است تخمها معمولا در سطح زيرين برگ و اغلب نزديك جوانه ها گذاشته ميشود .
رنگ تخمها سفيد تا مايل به سبز است و توسط يك قشر مايل به سفيد كه نماي كرك دار يا سپر ماننددارد پوشش ميدهد و تخمها به فاصله 2-3 روز در هواي گرم تفريخ ميشوند .
لارو:
به طور نرمال 5 سن لاروي دارد و سنين بيشتر گاهي اتفاق مي افتد طول دوره هر سن لاروي تحت شرايط گرماي تابستان از 2.3- 2.2 – 1.8 -1.5 تا 3.1 به ترتيب گزارش شد ه است.
رنگ لاروها به رنگ سبز كمرنگ يا زرد در سنين 1 تا2 ودر سن 3 نوار كمرنگي ظاهر ميشود و در سن چهارم در قسمت پشت تيره تر هستند و نوار تيره جانبي گسترش مي يابد و در سن پنجم لارو در ظاهر كاملا تغيير ميكند و بدن لارو عاري از مو است.
شفيره:
شفيرگي درون خاك اتفاق مي افتد . حفره از ماسه و خاك ساخته ميشود كه به وسيله ترشح مايعات دهان به يكديگر چسبيده و ضمن خشك شدن سفت  و سخت مي شوند.
حشره بالغ:   
پروانه ها به طور متوسط اندازه گيري شده و طول بال از 25-30 ميلي متر است و بالهاي جلويي به رنگ خاكستري و قهوه اي به صورت لكه لكه مي باشد و يك خال لوبيايي شكل به رنگ سفيد نمايان است . و تخم گذاري 2 الي 3 روز بعد شروع مي شود و مدت تخم گذاري 3 الي 7 روز است و پروانه ها معمولا بعد از 9 الي 10 روز از زمان ظهرر ميميرند .                  
گياهان ميز بان :
كرم برگخوار چغندر مانند يكسري آفات گياهان زراعي داراي دامنه وسيعي از ميزبان مي باشد و در بين گياهان زراعي حساسي مانند:مارچوبه و لوبيا وچغندر و كلم سياه و كلم پيچ وكرفس و بادمجان و گياهان زراعي مانند يونجه وپنبه و ذرت وسويا و گلرنگ و بادام زميني و در روي علفهاي هرز مانند گل ماهور و تاج خروس و خرفه مشاهده ميشود .
خسارت:
لارو از شاخه و برگ و ميوه تغذيه ميكند.لاروهاي جوان به صورت دسته جمعي تغذيه نموده طوري كه از برگ فقط شبكه آوندي باقي مي ماند (يعني تمام بافت سبز برگ را تغذيه ميكند ) و سوراخهاي نامنظم بزرگ در برگ ايجاد ميكند و خسارت زياد در مواقعي است كه كاربرد آفت كشها باعث اختلال در فعاليت دشمنان طبيعي ميگردد.
دشمنان طبيعي:
دشمنان طبيعي بسياري با اين آفت ساز گار شده اند شكارچيان تخمها و لارو هاي كوچك را مورد حمله قرار ميدهند مهمترين آنها حشره ريز با نام علمي  Orius spp. از راسته سن ها یا ناجوربالان و خانواده Anthocoridae ميباشد.
شفيره ها هم مخصوصا توسط مورچه قرمز مورد حمله قرار ميگيرند و مرگ و مير آنها توسط ويروس هم مشاهده مي گردد.
حشره كشها:
در جنوب شرقي و غربي امريكا كاربرد مكرر حشره كشها روي شاخ و برگ گياهان باعث فراواني نسبتا زيادي از جمعيت اين آفت شده است مقاومت آفات نسبت به حشره كشها مشكل عمده در كنترل آفات است و همچنين گزارش شده است در سبزيجاتي مثل كرفس باعث طغيان ديگر آفات ميگردد.
لاروهاي كرم به تركيبات نفتي حساس هستندو تخمها توسط نفت خام نابود ميشوند و تخم و لاروهاي جوان بوسيله كاربرد هايي از روغن پنبه دانه 5% روي شاخ و برگ كنترل ميشونداما اين غلظت به تعدادي از گياهان خسارت وارد ميكند .
كنترل بيولوژيكي :
چندين عامل بيماري ثابت شده كه براي توقف فعاليت كرم مؤثر است مانند ويروس پلي هيدروزیس جدا شده از كرم برگ خوار چغندر به عنوان آفت كش زنده تحت شرايط گلخانه (جايي كه عدم فعاليت توسط اشعه ماوراي بنفش در نور خورشيد به عنوان يك شكل جدي نيست) نسبتاموثر بوده قارچها و نماتد هاي بيماري زاي حشرات به طور موفقيت آميزي لارو ها و حشرات بالغ كرم برگخوار چغندر را آلوده كردند و باعث مرگ و مير شده اند .
 
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

منبعwww.insectologist.blogfa.com


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: چهار شنبه 10 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

مقـدمـه                                                                                                 

گندم عمده ترين محصول زراعي كشور است. سطح زير كشت گندم آبي و ديم كشور در سال 1380 به ترتيب27/2 و51/3 ميليون هكتار و متوسط عملكرد آن در شرايط آبي و ديم به ترتيب 3 و 7/0 تن در هكتار بوده است. نرخ خودكفايي گندم در سال هاي مختلف بين 60-80 درصد نوسان داشته است. در صورتي كه متوسط عملكرد در شرايط آبي و ديم به ترتيب تا سطح 8/4 و16/1 تن در هكتار افزايش يابد، خودكفايي در توليد اين محصول تحقق خواهد يافت(كشاورز و همكاران، 1380).

مهم ترين عوامل تآثيرگذار در كاهش عملكرد گندم كشور به شرح زير مي باشند(آهون منش،1371):

      ×        پايين بودن آگاهي و دانش علمي و عملي كشاورزان

      ×        نارسايي در تآمين و توزيع به موقع نهاده هاي كشاورزي(بذر، كود، سم و  )

      ×        بالا بودن ميزان ضايعات در مراحل مختلف توليد

 

 

 برای دانلود به لینک زیر مراجعه کنید

http://www.iranwheat.ir/introduction/Pests/wheat%20pests.htm

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: سه شنبه 9 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

شته سیاه باقلا :

نام علمی :  Aphis fabae
معرفی آفت

به تمام اندامهای هوائی گیاه اعم از برگ، ساقه و گل حمله می نماید و با تغذیه از شیره گیاهی باعث ضعف و زردی در گیاه می شود و با ترشحات عسلك و تجمع گرد و خاك روی گیاه موجب اختلالات فیزیولوژیك در گیاه می شود. خسارت غیر مستقیم این آفت انتقال بیماریهای ویروسی است. در دنیا بیش از 200 میزبان دارد و یكی از این گروه میزبانها گیاهان خانوادة Chenopodiaceae و بویژه چغندر قند می باشد.

 

زیست شناسی:

 

این شته دو میزبانه بوده كه میزبان اول آن شمشاد زینتی و میزبان دوم آن گیاهان پهن برگ یكساله است. از مرحلة تخم تا تولید شته های بالدار دخترزا روی میزبان اول و از مرحله شته های بالدار دختر زا تا تولید افراد جنسی نر و ماده روی میزبان دوم سپری می شود.

 

زمستان را به صورت تخم در روی میزبان اول بسر می برد. در بهار شته های بالدار زنده زا میزبان اول را ترك كرده و به روی میزبانهای دوم از قبیل صیفی جات، حبوبات، همچنین گیاهان خانوادة Chenopodiaceae بویژه چغندرقند می روند.

در اواخر تابستان ماه های بالدار Sexupare ظاهر می شوند كه بالدارند و به روی میزبان اول برمی گردند و افراد نر و ماده را بوجود می آورند كه پس از جفت گیری ماده ها در حاشیة برگها و پائین جوانه ها تخم ریزی می كنند و بدین ترتیب كه در یك سال چندین نسل بوجود می آورند.

 

کنترل:

 
  • تیومتون(اکاتین) EC25% 

  • اکسی دیمتون متیل(متاسیستوکس) EC25%

  • دیمتوآت(روکسیون) EC40%

برداشت از وبلاگ http://shabnamak.mihanblog.com/post/1503

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: جمعه 5 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

به نام خدا

در این قسمت علاقمندان به رشته کشاورزی و بخصوص گیاهپشکی مجموعه ای از مطالبی در زمینه آفات و بیماری های نیشکر زراعی را پیش رو خواهند داشت.

این مجموعه شامل بخش های زیر میباشد:

بخش اول: معرفی نیشکر و نحوه کشت آن

بخش دوم: معرفی آفات نیشکر شامل کرم ساقه خوار نیشکر، سوسک نیشکر، کنه نیشکر، شته نیشکر و ملخ آسیایی و سایر آفات مهم جهانی نیشکر و نحوه مبارزه و مدیریت آنها ...

بخش سوم: معرفی بیماری های مهم نیشکر شامل سیاهک نیشکر، بلایت رایزوکتونیایی غلاف نیشکر، پوسیدگی سیتوسپورایی غلاف نیشکر و سایر بیماری های آن و نحوه مدیریت بیماری ها.

این مجموعه در بهار سال ۱۳۹۰ تهیه و تنظیم شده و جا داره همین جا از استادان خوبم که منو در تهیه و تنظیم آن کمک و یاری کرده اند تشکر کنم.

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 4 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد

CopyRight| 2009 , plant-protection-science.LoxBlog.Com , All Rights Reserved
Powered By LoxBlog.Com | Template By:
NazTarin.Com